Gıda Dekontaminasyonu
Kızılötesi, gıda ürünlerinin stabilizasyonu veya pastörizasyonunu sağlarken, elektron demeti (EB) ile yapılan işlem, içerdikleri mikroorganizma sayısını azaltmayı mümkün kılar. Elektron demetlerinin mikroorganizmaları etkili bir şekilde yok etme kapasitesi, on yıllardır bilinmektedir ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak kullanılmakta, ancak Avrupa'da çok az kullanılmaktadır (Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi ve Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmıştır). Ancak, Dünya Sağlık Örgütü, kapsamlı bilimsel araştırmaların ardından bunu insan gıdası için kabul etmiştir. Dezenfeksiyon, sterilizasyondan farklıdır çünkü tüm mikropları yok etmeyi amaçlamaz; ışınlama belirli mikroorganizmaları ve birçok bakteriyi etkili bir şekilde yok eder.